تعريف سونا: سونا در هر شکل و نوع آن عملاً انواع استفاده و بهره برداري از هواي گرم است.
انواع سونا
1. سونا خشک
2. سونا بخار
3. حوضچه آب داغ
4. جکوزي
تأثير استفاده از سونا
جسماني: هم زمان با گرم شدن تدريجي بدن، گرماي محيط را خون از سطح بدن به خود گرفته و به قسمتهاي دروني منتقل ميکند. اين جريان پيوسته تا جايي ادامه مييابد که گرماي بدن به اوج ميرسد و به محض آن که عمل تعريق شروع شود، درجه حرارت بدن پايين ميآيدو موجب دفع سموم مختلف بدن ميشود. سونا سبب تحريک و تهيج سلسله اعصاب و غدهها شده و در اثر انقباض و انبساطي که بوجود ميآيد، خود نوعي ورزش عمومي براي اندامهاي داخلي بدن ميباشد .
رواني: در ايجاد حالاتي از نشاط و انبساط خاطر، خوشنودي، بهبود افسردگي و پژمردگي مؤثر است و هم چنين در افزايش فعاليت سلولهاي ذهني مؤثر است.
نحوي استفاده از سونا
مدت: توصيه ميشود از کل زمان استفاده از استخر 75% اول به شنا کردن اختصاص يابد و 25% وقت مابقي به استفاده از سونا اختصاص داده شود. مدت زمان استفاده از سونا براي افراد تازه کار 5 تا 6 دقيقه در جلسات بعدي تا 15 دقيقه و براي افراد سالمند بيش از 5 دقيقه توصيه نميشود.
مراحل استفاده
1- شستشوي بدن با آب گرم و صابون پيش از ورود به سونا به دليل اين که عمل تعريق بهتر صورت گيرد و بوي چرک و آلودگيهاي سطح بدن بر اثر گرما متصاعد نشود.
2- استفاده از حوله مستطيل شکل و بلند به طوري که فرد روي حوله بنشيند تا حوله قطرات عرق را به خود جذب کرده در غير اين صورت موجب انتشار بوي بد در فضاي اطاق خواهد شد.
3- نوشيدن يک ليوان آب قبل از ورود به سونا به جهت پيشگيري از بروز هرگونه عارضه و بهرهمندي کامل از خواص سونا.
4- گرماي محيط سونا و يا مدت زمان استفاده از سونا بايد به گونهاي باشد که موجب عرق کردن بيش از حد نگردد؛ چرا که تجمع بيش از حد مواد زائد روي پوست، باعث صدمه به آن و بوي بد و ناخوشايند ميشود.
5- عرق نکردن نيز موجب تراکم سموم مختلف در بدن شده و بيترديد سلامت فرد در معرض خطر قرار ميگيرد.
6- براي هماهنگ کردن تدريجي بدن با حرارت سونا بهتر است به محض ورود چند دقيقه در سکوي پايين و بعد سکوي دوم و در پايان از سکوي آخر استفاده نمود.
مرحله پاياني استفاده از سونا:
1- بعد از سونا بايد زير دوش آب ولرم رفت تا عرق پاک شود.
۲- براي خنک کردن بدن از دوش آ ب سرد استفاده شده و يا از حوضچه آب سرد استفاده ميگردد. توجه شود، از حوضچه آب سرد بيش از 2 يا 3 بار به شکل غوطه خوردن استفاده نگردد. زيرا حرارت بدن به سرعت پايين آمده و عوارض نامطلوبي مانند انقباض عضلاني، سرما خوردگي و لخته شدن ذرات چربي در رگهاي بدن ميگردد.
۳- مرحله بعد از سرد کردن؛ زمان استراحت به مدت 10 تا 15 دقيقه روي سکو يا صندلي به طوري که پاها کمي بالاتر از سطح بدن قرار گيرد. در سکوت و آرامش کامل.
نکات قابل ملاحظه
1- مبتلايان به بيمار صرع و ديابت مجاز به استفاده از سونا نميباشند.
2- افرادي که بيماري ريوي، تنگي نفس و قلب ضعيف دارند بايد زير نظر پزشک متخصص با رعايت توصيههاي او از سونا استفاده کنند.
3- در هنگام استفاده از سونا در صورتي که عوارضي نظير سر درد، سر گيجه، رخوت بيش از حد، تپش قلب غير عادي رخ دهد بايد بلافاصله سونا را ترک نمود.
4- در هنگام غوطهور شدن در حوضچه آب سرد بايد سر و تمام بدن در زير آب قرار گيرد در غير اين صورت اختلاف دما بين سر و تنه اختلالاتي را بوجود ميآورد.
5- خوردن تغذيه و نوشابه گازدار پيش از سونا و در ميان دفعات کار اشتباه است.
6- قبل و بعد از سونا نبايد سيگار کشيد.
7- ورزش و نرمش در هنگام سونا به هرشکل که باشد، اشتباه ميباشد.
8- بلافاصله بعد از صرف غذا و با معده پر نبايد از سونا استفاده نمود.
ويژگي سوناي بخار
سونا بخار علاوه بر دارا بودن فايدههاي سوناي خشک موجب پاک شدن ششها، سينوسها و مجاري تنفسي و تلطيف پوست بدن ميشود. مدت هر بار توقف در سوناي بخار بسته به ظرفيت و استعداد اشخاص از 10 تا 15 دقيقه ميباشد. وجود شير آب سرد در اتاق سوناي بخار اين امکان را ميدهد که فرد هر چند دقيقه يک بار دست و صورت خود را با آب سرد خنک کند تا به تواند مدت معلوم را در بخار سوزان سونا بنشيند.
جکوزي
ماساژ در زير آب از روشهاي درماني بسيار مؤثر در رفع درد عضلات، مفاصل و استخوانها ميباشد. استفاده کنندگان از جکوزي در داخل حوضچه قرار ميگيرند و اعضاء بدن خود را به تناوب در مسير فوارههاي زير آب قرار ميدهند. بعد از خروج از جکوزي بايد مدتي استراحت نمود تا بدن به حالت اوليه برگشت نمايد.
0 دیدگاه:
ارسال یک نظر