خوردن چه غذاهایی برای درمان آن خوب یا بد است؟
احساس باد و نفخ شكم بیشتر بدلیل افزایش حساسیت احشایی در بعضی افراد باشد گاه نیز میتواند ناشی از اختلال حركتی روده ای باشدكه باعث می شوددر بعضی این حجم گاز قابل تحمل نباشد. از منابع اصلی تولید گاز روده فعالیت تخمیری باكتریهای روده ای روی قند و پروتئین است. افزایش تولید گازدر داخل مجرا به دنبال خوردن برخی غذاها مثل حبوبات و بعضی غلات ومیوه ها موجب اتساع شكم و پربادی و نفخ شكم می شود. گاه نیز علت ایجاد نفخ تكثیر غیر طبیعی باكتریها در روده یا عفونت ژیاردیا است.برای درمان باید فرد از مصرف غذاها و موادی كه باعث پیدایش این حالت می شود خودداری كند. مصرف دایمتیكون و كارمینت تا حدی موثر است در صورت ادامه یافتن علایم بهتر است ازمایشان لازم جهت بررسی علل دیگر مثل عفونتهای انگلی و سوء جذب مواد توسط متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش انجام شود.
متأسفانه ، اکثر بزرگسالان تا حدی دچار این عارضه هستند . هر چه سن بالاتر می رود ، لاکتاز کمتری در بدن تولید می شود که این آنزیم برای هضم لاکتوز لازم است . بدون لاکتاز ، قند شیر هضم نشده تخمیر می گردد و تولید گاز می کند . این گاز جمع شده و نفخ می سازد . مواد غذایی دیگری که سخت هضم می شوند مثل حبوبات ، آجیل ، دانه های گیاهی ، میوه ها ، کلم دلمه ای ، جو ، عسل و مخمر هم تولید گاز کرده و معده را باد می کنند .
احساس باد و نفخ شكم بیشتر بدلیل افزایش حساسیت احشایی در بعضی افراد باشد گاه نیز میتواند ناشی از اختلال حركتی روده ای باشدكه باعث می شوددر بعضی این حجم گاز قابل تحمل نباشد. از منابع اصلی تولید گاز روده فعالیت تخمیری باكتریهای روده ای روی قند و پروتئین است. افزایش تولید گازدر داخل مجرا به دنبال خوردن برخی غذاها مثل حبوبات و بعضی غلات ومیوه ها موجب اتساع شكم و پربادی و نفخ شكم می شود. گاه نیز علت ایجاد نفخ تكثیر غیر طبیعی باكتریها در روده یا عفونت ژیاردیا است.برای درمان باید فرد از مصرف غذاها و موادی كه باعث پیدایش این حالت می شود خودداری كند. مصرف دایمتیكون و كارمینت تا حدی موثر است در صورت ادامه یافتن علایم بهتر است ازمایشان لازم جهت بررسی علل دیگر مثل عفونتهای انگلی و سوء جذب مواد توسط متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش انجام شود.
متأسفانه ، اکثر بزرگسالان تا حدی دچار این عارضه هستند . هر چه سن بالاتر می رود ، لاکتاز کمتری در بدن تولید می شود که این آنزیم برای هضم لاکتوز لازم است . بدون لاکتاز ، قند شیر هضم نشده تخمیر می گردد و تولید گاز می کند . این گاز جمع شده و نفخ می سازد . مواد غذایی دیگری که سخت هضم می شوند مثل حبوبات ، آجیل ، دانه های گیاهی ، میوه ها ، کلم دلمه ای ، جو ، عسل و مخمر هم تولید گاز کرده و معده را باد می کنند .
آلرژی های غذای نیز باعث نفخ می شوند ، ولی در اینجا واکنش دستگاه ایمنی عامل آن است و تمام بدن را گرفتار می کند و معمولاً کهیر و آبریزش از بینی نشانه های عمده آن است .
اگر دستگاه گوارش شما حساس است ، یعنی حالتی که آن را روده تحریک پذیر می گویند ، شیر ، حبوبات و دیگر غذاهای دیرهضم مشکل آفرین تر می شوند . در این حالت اعصاب به غذاهای تحریک کننده شدیدتر پاسخ داده و گرفتگی ماهیچه های دیواره روده بزرگ را به وجود می آورند . محتویات روده نمی تواند پیش تر برود و یبوست عارض می شود و روده را متورم می کند . با تخمیر روده گاز تولید شده و نفخ به وجود می آید .
اگر تند غذا می خورید همراه آن مقداری هوا می بلعید که در روده نفخ می شود .
نفخ طولانی همراه با درد نشاندهنده چندین بیماری گوارشی است ، از جمله انسداد روده یا کلیه ، التهاب آپاندیس ، وجود سنگ کیسه صفرا ، زخم مهای گوارشی و تومور است .
بعد از غذا پیاده روی کنید . ورزش علاوه بر تحریک حرکت محتویات روده هورمون های تحریک کننده فعالیت روده را نیز آزاد می کند .
قرص بخورید . برای از بین بردن نفخ ، از قرص سیمتیکون استفاده کنید که حباب های گاز را در دستگاه گوارش از بین می برد .
چای گیاهی بنوشید . برای رفع درد نقطه ای ناشی از نفخ ، یک فنجان چای نعناع ، بابونه و یا رازیانه بنوشید .
غذاهای فیبردار بخورید . غذاهای فیبردار محتویات روده را نرم کرده و نفخ ناشی از گرفتگی روده را برطرف می کند با خوردن سبزیجات و غلات سبوس نگرفته فیبر را به برنامه غذایی خود بیفزایید ؛ اما نشاسته گندم خود ممکن است باعث نفخ شود و می توان به جای آن از نشاسته برنج و سیب زمینی استفاده کرد که قابل تحمل تر هستند . یا روزی یک قاشق متاموسیل همراه با آب میوه بخورید . متاموسیل در برخی افراد ایجاد گاز می کند . ولی در بیشتر افراد مفید است .
چیزهای محرک نخورید . قهوه ، چای و شکلات لوله گوارش را بیشتر تحریک می کنند . چربی نیز دیرهضم است و ممکن است گرفتگی روده را تشدید کند و باعث ایجاد نفخ شود .
لبنیات را با احتیاط بخورید . صرفاً به خاطراینکه شیر ایجاد نفخ می کند نباید لبنیات را کنار گذاشت . می توانید شیر بدون لاکتوز ، که شیرین تر است ، بخورید یا لاکتاز مایع به لبنیات خود بیفزایید . ماست و برخی انواع پنیر مقدار کمی لاکتوز دارند و خوردن آنها مشکل چندانی ایجاد نمی کند .
غذاهای داغ یا سرد نخورید . همراه با غذاهای بسیار داغ یا بسیار سرد مقداری هوا می بلعید . جویدن آدامس هم باعث خوردن هوا می شود و بهتر است از آن صرف نظر شود .
آهسته غذا بخورید . وقتی سریع غذا می خورید ، کمی هم هوا همراه با لقمه هایتان فرو می دهید . با آهسته تر و جویده تر خوردن غذا هوای کمتری خورده و لقمه را با بزاق خیس می کنید . بزاق آنزیمهایی دارد که غذا را قبل از ورود به معده آماده تجزیه می کند .
مکمل پیش از قاعدگی بخورید . شکم زنان پیش از زمان قاعدگی انباری از مایعات می شود . زنانیکه ویتامین B - کمپلکس و کلسیم و منیزیم می خورند کمتر دچار نفخ می شوند .
مواد نفخ آور را یادداشت کنید . اشخاص مختلف واکنش های متفاوت نسبت به غذاها نشان می دهند . فهرستی از موادی که برای شما ایجاد نفخ می کنند تهیه کنید تا بتوانید برخی از آنها را کم یا حذف کنید .
0 دیدگاه:
ارسال یک نظر