خُرخُر كردن چیست و چگونه درمان می شود؟ (قسمت اول)
خـُرخـُر كردن معمولاً مشكلی جدی به حساب نمی آید و بسیاری از افراد ممكن است گهگاه در خواب به خـُرخـُر بیافتند.
مردها 50 درصد بیشتر از زن ها احتمال دارد خـُرخـُر كنند. اما گاهی خـُرخـُر كردن علامت یك بیماری خطرناك است. وخیم ترین این بیماری ها قطع تنفس انسدادی هنگام خواب است؛ در این بیماری فردی كه خـُرخـُر می كند ممكن است از چند ثانیه تا دو دقیقه دچار قطع تنفس شود. این امر به كاهش اكسیژن در خون منجر می شود و فرد مبتلا تا دو روز بعد از سردرد و خستگی رنج خواهد برد.
یك عارضه نادر اما خطرناك این حالت هم مرگ ناگهانی است. قطع تنفس هنگام خواب همچنین می تواند عواقب دیگری هم به دنبال داشته باشد كه از جمله آنها افزایش فشارخون ، چاقی، بیماری های قلبی و سكته مغزی است. همچنین شواهدی وجود دارد كه خـُرخـُر را به دیابت ارتباط می دهد.
علت خـُرخـُر چیست؟
خـُرخـُر كردن به علت ارتعاش كام نرم (بخش نرم سقف دهان)، هنگامی كه ریه ها در مقابل مجاری هوایی مسدود شده و هوا را به درون می كشند به وجود می آید. چنین وضعیتی معمولاً هنگامی رخ می دهد كه عضلاتی كه راه های هوایی را باز نگه می دارند هنگام خواب بیش از حد شل شوند یا هنگامی كه بافت های اضافی در این قسمت وجود داشته باشد. هر وضعیت یا ماده ای كه باعث شل شدن عضلات این ناحیه یا منجر به ساخته شدن بافت چربی در آن شود می تواند به خـُرخـُر منجر شود، از جمله: نوشیدن مشروبات الكلی، مصرف داروهایی مانند داروهای خواب آور، داروهای ضد سرماخوردگی یا آنتی هیستامین ها، خوابیدن بر روی متكای بیش از حد نرم یا بزرگ، به پشت خوابیدن و داشتن اضافه وزن.انسداد مجاری هوایی و در نتیجه خـُرخـُر كردن، ممكن است ناشی از بد شكلی ساختمان بینی از جمله، كام نرم یا زبان كوچك یا بیش از حد دراز یا انحراف تیغه میانی بینی نیز باشد.
در كودكان بزرگی لوزه ها اغلب باعث خـُرخـُر كردن می شود. هر بیماریی كه باعث انسداد مجاری هوایی ریه ها شود از جمله آسم می تواند به علت انسداد به خـُرخـُر بیانجامد؛ سیگار كشیدن نیز با تحریك مجاری هوایی می تواند خـُرخـُر كردن را بدتر كند.
خـُرخـُر چگونه تظاهر می كند؟
خـُرخـُر به صورت سر و صدایی خشن و كلفت و نامنظم با درجات متفاوتی از شدت، فركانس و طنین هنگام خواب شنیده می شود.اما در موارد زیر باید به پزشك مراجعه كرد:
- هنگامی كه با یك فرد خـُرخـُر كننده زندگی می كنید و متوجه می شوید كه خـُرخـُر او بسیار بلند است و در فواصل آن دوره هایی از قطع كامل تنفس به وجود می آید. چنین شخصی ممكن است دچار قطع تنفس انسدادی هنگام خواب باشد كه یك عارضه وخیم تنفسی است.- اگر پس از خـُرخـُر شبانه در طول روز خواب آلوده و خسته باشید، ممكن است حین خـُرخـُر كردن به علت قطع تنفس از رسیدن اكسیژن كافی به بدن محروم شده باشید.
- اگر در موقعیت های نامناسب مثلاً در هنگام رانندگی ناگهان به خواب می روید، ممكن است شب هنگام به علت قطع تنفس انسدادی حین خـُرخـُر كردن، خوابتان سبك و قطعه قطعه شده باشد و كمبود خواب باعث این حملات خواب شده باشد. البته این حالت ممكن است به علت بیماری ناركولپسی (حملات خواب) هم رخ دهد.
چگونه می شود از خـُرخـُر پیشگیری كرد؟
با انجام اقدامات زیر شاید بتوانید از به وجود آمدن خرخر جلوگیری كنید:
- كاهش وزن را مد نظر قرار دهید:
اغلب افرادی كه خـُرخـُر می كنند اضافه وزن دارند. ثابت شده است كاهش وزن حتی به اندازه سه تا چهار كیلوگرم می تواند دست كم باعث كاهش خـُرخـُر شود.
- از خوردن غذاهای سنگین و نوشیدن مشروبات الكلی اجتناب كنید:
نوشیدن الكل یا خوردن غذا به مقدار زیاد در شب باعث شل شدن عضلات مجاری هوایی و افزایش احتمال خـُرخـُر می شود. سیگار كشیدن باعث پرخونی مخاط بینی و ریه ها می شود و با انسداد نسبی این مجاری، خـُرخـُر به وجود می آورد.
- سیگار را ترك كنید:
- به پهلو بخوابید:
افرادی كه به خـُرخـُر شدید مبتلا هستند، در هر وضعیتی كه بخوابند خـُرخـُر می كنند؛ اما به غیر از این گروه افراد، معمولاً خـُرخـُر هنگام خوابیدن به پشت به وجود می آید و با خوابیدن به پهلو، خـُرخـُر فروكش می كند. یك راه برای آنكه در طول شب به پهلو بخوابید آن است كه در پشت لباس خواب خود یك جیب بدوزید و جسمی سخت مثلاً یك توپ تنیس را در آن قرار دهید؛ به این ترتیب خوابیدن روی پشت آزارنده می شود و عادت می کنید به پهلو بخوابید.- بدون بالش بخوابید:
بالش ها به خصوص بالش های خیلی نرم باعث خم برداشتن گردن و در نتیجه انسداد مجاری هوایی و خـُرخـُر می شوند.همشهری
خُرخُر كردن چیست و چگونه درمان می شود؟ (قسمت دوم)
تشخیص علت خـُرخـُر
هنگام مراجعه به پزشك او از شما در مورد آلرژی، عادت غذا خوردن، داروهایی كه مصرف می كنید و سابقه مصرف سیگار یا الكل پرسش خواهد كرد. در صورتی كه هیچكدام از موارد بالا در ایجاد خـُرخـُر در شما مقصر نباشند، پزشك گلو و مجاری بینی شما را معاینه خواهد كرد تا ببیند آیا اشكال در ساختمان آنها باعث تنگی مسیر عبور هوا و خـُرخـُر شده است یا نه.در صورتی كه پزشك مشكوك شود كه شما هنگام خـُرخـُر كردن شبانه دچار قِطع تنفس هم می شوید ممكن است از هم خانه ی شما بخواهد كه الگوهای خواب شما را در طول شب یادداشت كند یا این كه در صورت در دسترس بودن شما را به یك لابراتوار خواب بفرستد تا یك بررسی نظارت خواب روی شما انجام شود تا معلوم شود چه هنگامی و چند بار حین خواب دچار قطع تنفس می شوید.
شیوه های درمان خـُرخـُر کردن:
روش ها، داروها، اعمال جراحی و تمرین های مختلفی برای درمان خـُرخـُر پیشنهاد شده، اما در اغلب موارد با انجام تغییرات ساده ای در سبك زندگی خود می توانید از شر خـُرخـُر خلاص شوید.
- از مصرف داروهای تسكین بخش و آنتی هیستامین (به خصوص هنگام خواب) اجتناب كنید.
- اگر اضافه وزن دارید با ورزش كردن وزنتان را كاهش دهید.
- اگر دچار آلرژی هستید، موادی را كه به آنها آلرژی دارید از محل خواب خود بزدایید. مثلاً حیوان خانگی تان را از اتاق خواب خارج كنید یا ملحفه های خود را مرتباً بشویید تا حشرات میكروسكوپی به نام هیره ها (مایت ها) كه یكی از عوامل شایع آلرژی هستند از آنها زدوده شوند.
- به پهلو بخوابید.
- اگر هوای اتاق خشك است، از یك دستگاه مرطوب كننده هوا استفاده كنید.
- در داروخانه ها وسایل مختلف كمك به خواب وجود دارند كه به شما كمك می كنند روی پهلو بخوابید.
همچنین وسائلی برای گشاد كردن مجاری بینی در بازار موجود است كه به افرادی كه دچار احتقان و پرخونی بینی یا انحراف تیغه بینی هستند كمك می كند.
در صورتی كه به علت ناهنجاری فك یا دهان، تنفس شما از راه بینی با اشكال صورت می گیرد، دندانپزشك تان ممكن است با تجویز یك پروتز دهانی بتواند این مشكل را حل كند. در صورتی كه علاوه بر خـُرخـُر، قطع تنفس هم دارید،پزشك تان ممكن است راه های زیر را پیشنهاد كند:
- كم كردن وزن در صورتی كه چاق باشید.
- استفاده از فشار مداوم مثبت راه های هوایی : (CPAP)
در این شیوه از ابزاری استفاده می شود كه اكسیژن را تحت فشار وارد بینی شما می كند و مجاری هوایی را كه روی هم خوابیده اند باز می كند.- جراحی:
از شیوه های مختلف جراحی برای رفع انسداد مجاری هوایی استفاده می شود از جمله جراحی سومنوپلاستی كه در آن با استفاده از امواج رادیویی پرفركانس، بافت های كام نرم كاهش داده می شود تا از انسداد مسیر عبور هوا به وسیله آن جلوگیری شود.همشهری
0 دیدگاه:
ارسال یک نظر